Een creatieve aanpak om gebruikersgerichte oplossingen voor uitdagingen te bedenken én uit te voeren

4 ochtend-sessies in september en oktober 2022

Zoek jij innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waarmee de bibliotheek te maken heeft? Wil je de doelgroep centraal stellen bij alles wat je doet? Projecten laten opbloeien met meer creativiteit? Dan is de cursus Design Thinking+ iets voor jou! Krijg inzicht in innovatieprocessen, activeer je designers-mindset, leer nieuwe creatieve technieken inzetten en ontdek hoe je meer mensgericht kunt werken in projecten binnen en buiten de bibliotheek.

Waarom meedoen?

Design Thinking is een creatieve aanpak, die helpt om gebruikersgerichte oplossingen voor uitdagingen te ontwerpen. Je zou ook kunnen zeggen: een methode die bij het bedenken van nieuwe producten of diensten zoveel mogelijk uitgaat van de behoefte van de klant of doelgroep. Dit sluit goed aan bij het gedachtegoed van het community librarianship, waarin je samen met je community aan de slag gaat met lokale thema’s. Het kader van waaruit de Drentse bibliotheken steeds meer werken. Maar hoe pak je dat aan? Design Thinking biedt handvaten! 

Wat ga ik leren?

De basis voor de cursus is de Toolkit Design Thinking voor Bibliotheken, die is ontwikkeld door IDEO in samenwerking met de Chicago Public Library en Aarhus Public Libraries. In vier sessies gaan we in op alle onderdelen van het Design Thinking proces: het helder krijgen van het vraagstuk, ideeën bedenken door te brainstormen, ideeën kiezen en uitwerken en ze natuurlijk ook gaan uitvoeren. 

De ‘plus’ is dat je bij elke fase werkvormen krijgt aangereikt die je kunt gebruiken. Er komen voorbeelden aan bod, je kan zelf casussen inbrengen en we gaan natuurlijk ook lekker oefenen met opdrachten. Zo heb je na afloop alle tools om zelf aan de slag te gaan. En mocht je daarbij toch nog wat hulp nodig hebben, dan blijven we gewoon bereikbaar. Bijvoorbeeld via onze gezamenlijke Biebtobieb-groep.

Programma:

  • Sessie 1: inzicht in het innovatieproces + bepalen en begrijpen van het probleem
  • Sessie 2: ideevorming: ideegeneratie en kiezen
  • Sessie 3: uitwerken: prototyping en testen
  • Sessie 4: implementeren en opschalen

Lesdata: donderdag 1 en 15 september, 13 en 27 oktober 2022
Tijdstip: 09:00-12:00 uur
Doelgroep: community librarians
Deelnemers: max. 12
Locatie: Biblionet Drenthe, Assen
Prijs: € 285 excl. btw

Ik heb er zin in!

Meer informatie en aanmelden vóór maandag 29 augustus via het onderstaande formulier, maar wacht niet te lang want we hebben plek voor maximaal 12 deelnemers. We hopen dat jij er net zoveel zin in hebt als wij!