Gevonden: 2

Maatschappelijke rol van de bibliotheken

De Nederlands-Duitse Bibliothekendag staat dit jaar in het teken van de nieuwe maatschappelijke rol van bibliotheken en de invloed die dat heeft op het werk in de bibliotheek. De bibliotheek verandert en het werk van onze medewerkers ook. Wat is de nieuwe rol van de bibliothecaris en de vrijwilligers in de bibliotheek en hoe gaan we met deze veranderingen om? Hoe voeren we deze veranderingen door: geleidelijk of met een reorganisatie? Welke nieuwe functies ontstaan er en hoe worden medewerkers bijgeschoold? Of worden er nieuwe medewerkers geworven? Tijdens deze grensverleggende dag zoomen we o.a. in op de inzet van vrijwilligers in bibliotheken. Hoe vind je nieuwe vrijwilligers? Welke tools hebben zij nodig om succesvol in de bibliotheek aan de slag te kunnen?

De 13e Bibliothekendag begint met workshops waarin deze onderwerpen en praktijkervaringen aan bod komen, inclusief handige tips over vrijwilligerswerving en -beleid. ÔÇÖs Middags gaan voordrachten dieper in op de veranderingen in het bibliotheekvak en de impact die dat heeft op medewerkers en vrijwilligers, zowel in Nederland als in Duitsland. De dag zal worden afgesloten met een lezing van Kerstin Scheigh├Âfer, auteur van het boek Auf Heineken k├Ânn wir uns eineken, over haar ervaringen als Duitse in Nederland.

Ook dit jaar is er een tolk aanwezig om eventuele taalbelemmeringen weg te nemen.

Programma

09.00 Ontvangst
09.30 Opening en welkom
09.45 Workshopronde 1
10.35 Workshopronde 2
11.25 Workshopronde 3
12.15 Lunch
13.00 Ontvangst gasten middagprogramma
13.30 Start middagprogramma
13.45 Voordracht N.N. (Berlin-Institut): Von Kircht├╝rmen und Netzwerken
14.45 Voordracht Jacqueline Roelofs (Biblionet Groningen): Reorganisaties in Nederlandse bibliotheken
15.45 Pauze
16.00 Lezing Kerstin Schweigh├Âfer: Auf Heineken k├Ânn wir uns eineken
17.30 Afsluiting met hapje en drankje
17.45 Einde

Workshops

  • Thomas Oberholthaus (Fachstelle f├╝r Katholische ├ľffentliche B├╝chereien Meppen: Basis 12-Kurs)
    Voorbereiding van vrijwilligers op hun taken in bibliotheken
  • Sonja Blum
    Hoe werf ik nieuwe vrijwilligers voor mijn bibliotheek?
  • Grieteke Pietersen (netwerkteam Biblionet Groningen), Ria van Gerresheim (co├Ârdinator vrijwilligers Biblionet Groningen) en Cocky de Heer (vrijwilliger Bibliotheek Vlagtwedde), Astrid Dijksterhuis (frontofficemedewerker De Wolden), Marjolein Vinkesteijn (frontofficemedewerker Westerveld)
    Hoe werken we samen aan een succesvolle bibliotheek en wat betekent de nieuwe manier van werken voor mij?

Locatie

De Stadtbibliothek Papenburg is onlangs gemoderniseerd en biedt een passende locatie voor deze grensoverschrijdende bijeenkomst.

Stadtbibliothek K├ľB Papenburg
Hauptkanal rechts 73
26871 Papenburg

Bibliothekendag door de jaren heen

De Nederlands-Duitse Bibliothekendag is ontstaan uit de wens om elkaar te leren kennen en best-practices met elkaar te delen. Uitgangspunt is altijd de grensoverschrijdende context en de vergelijking tussen Nederland en Duitsland. Vorig jaar was Samen grenzen verleggen het thema waarbij werd ingezoomd op het actuele onderwerp vluchtelingen en de rol die bibliotheken daar in kunnen spelen op het gebied van ontvangst en integratie. Biblionet Drenthe is mede-organisator van de Bibliothekendag.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.edr.eu/de,