Gevonden: 2

De Bibliothekentag op 28 september in Papenburg was ook dit jaar weer verrassend interessant. Het ging over de nieuwe maatschappelijke rol van de bibliotheek met speciale aandacht voor de inzet van vrijwilligers.

Met het laatste hebben onze Kollegen in Duitsland veel ervaring, met name vanuit het Katholieke Openbare Bibliotheekwerk. (In Duitsland is het bibliotheekwerk nog deels volgens de kerkelijke lijnen georganiseerd.) Ze leiden vrijwilligers op met een landelijk georganiseerd trainingspakket inclusief docenten, werkboek en opleidingsweekenden (waarbij ons op het hart werd gedrukt dat het belangrijk is het ‚Äėnatje en het droogje‚Äô goed te regelen!).

Overeenkomsten tussen Nederland en Duitsland

De dag werd afgerond met een lezing van Kerstin Schweighöfer. Zij schreef het boek Auf Heineken können wir uns eineken, over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Duitsland. Er kwam van alles voorbij, van de spuugincidenten op het voetbalveld (Rijkaard versus Völler) tot aan het viral gaande filmpje over de leraar Duits.

'Ein funktionierendes Gemeinwesen braucht Bibliotheken'

Ook het beluisteren waard was de toespraak van de Burgemeester van Papenburg. Hij wist de inhoud van de Bibliothekentag kernachtig samen te vatten: (‚Ķ) ‚ÄúDamit erf√ľllen Bibliotheken neben der Wissensvermittlung auch eine weitere wichtige gesellschaftliche Funktion: Sie bringen die Menschen zusammen, sie sorgen f√ľr gegenseitige Interaktion, Kommunikation, Integration und Anerkennung. Sie vernetzen das Wissen und K√∂nnen ihrer Nutzer. Kurz gesagt: Ein funktionierendes Gemeinwesen braucht Bibliotheken. Ohne sie geht es nicht.‚ÄĚ

De volledige toespraak vind je hier.

Ontvangst Bibliothekendag 2017

Workshop Bilbiothekendag 2017 1

Boek signeren 2