Gevonden: 2

Biblionet Drenthe is nu partner van de Alliantie gezondheid en geletterdheid. Daartoe werd op 20 november in Amsterdam samen met zes andere nieuwe partijen de pledge Alles is gezondheid getekend. De nieuwe alliantiepartners beloven onder meer een bijdrage te leveren aan Voel je goed!, de integrale aanpak op het gebied van overgewicht en lage gezondheidsvaardigheden.

Andere beloften zijn: het op de agenda zetten en houden van laaggeletterdheid, onder andere door gezondheidsinformatie te testen op begrijpelijkheid en laaggeletterde longpatiƫnten te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe voorlichtingsmaterialen, het screenen van mensen op laaggeletterdheid en het vergroten van de taalvaardigheden rond medicijngebruik van allochtonen en digitale vaardigheden van ouderen.

De nieuw aangesloten partners naast Biblionet Drenthe zijn: Ergo Control, LBG DiĆ«tistenpraktijk, Libra Dieetadvisering, Longfonds, WMO Radar en Zorgbelang Nederland.

Relatie gezondheid en geletterdheid

Mensen die moeite hebben met het begrijpen en toepassen van informatie, hebben in vaak een slechtere gezondheid dan geletterde mensen. Ze maken vaker gebruik van de zorg, ze hebben minder kennis over gezondheid en meer moeite met therapietrouw en zelfzorg. Mede daardoor hebben zij een grotere kans eerder te sterven.

Daartoe verscheen ook de nieuwe factsheet Taal maakt gezonder, samengesteld door Stichting Lezen & Schrijven. De factsheet bevat de meest recente feiten en cijfers over de relatie tussen gezondheid en geletterdheid/gezondheidsvaardigheden.

Lees meer op www.lezenenschrijven.nl.

alles is gezondheid

De nieuw aangesloten partners en taalambassadeur Dicky Gingnagel (vertegenwoordiger Biblionet Drenthe ontbreekt op de foto)