Gevonden: 2

Het BiebPanel heeft een onderzoek gehouden onder de doelgroep senioren van 65 jaar en ouder. Centraal in dit onderzoek staat de vraag hoe de bibliotheek nog aantrekkelijker kan worden voor senioren.

Positief over de bibliotheek

Senioren staan over het algemeen positief tegenover de bibliotheek. Vooral omdat ze er onder de mensen kunnen zijn en omdat ze het goed vinden dat boeken voor iedereen toegankelijk zijn op deze manier. Senioren die wat minder positief staan tegenover de bibliotheek, geven onder andere aan dat ze niet (meer) lezen en dat de bibliotheek te ver weg is. Ook vinden senioren het over het algemeen belangrijk dat de bibliotheek er is, zelfs onder de niet-bezoekers ziet twee derde het belang van de bibliotheek in.

De persoonlijke waarde van de bibliotheek zit hem voor senioren die de bibliotheek bezoeken vooral in het opdoen van kennis (60%), het besparen van geld (42%) en het onder de mensen zijn (37%, vooral 64-75-jarigen). 13% van de senioren die de bibliotheek bezoeken, geeft aan zich minder eenzaam te hebben gevoeld dankzij de bibliotheek.

Lezen op de tweede plaats

Senioren besteden hun tijd het liefst aan internetten (tweederde). Lezen staat, samen met televisie kijken op een tweede plek (60%).

Als het gaat om lezen, noemen mannen vaker kranten lezen en vrouwen vaker boeken of tijdschriften lezen. Bijna de helft van de senioren leest minstens eens per week een boek, maar ook een kwart leest (bijna) nooit boeken. Lezende senioren lezen voornamelijk papieren boeken in normale lettergrootte (86%), een derde leest (ook) e-books.

Lees de volledige rapportage op www.bibliothekendrenthe.nl.

senioren infographic