Gevonden: 3

Lambert Meringa is vrijwillig docent in Bibliotheek Gieten. Hij leert ouderen de computer te gebruiken tijdens het Digitaal Café en de cursussen Klik & Tik en Werken met de e-overheid (Digisterker). We interviewen hem over zijn drijfveren en het belang van digitale vaardigheden.

Hoe bent u betrokken geraakt bij de Bibliotheek?

“Ik werkte jarenlang als docent werktuigbouwkunde op het Noorderpoortcollege. En toen ik met pensioen ging, was ik eigenlijk nog helemaal niet uitgewerkt. Met een inloopspreekuur voor computerproblemen (Digitaal Café) is het ruim een jaar geleden allemaal begonnen. Daar had ik veel plezier in en zo heb ik me begin 2016 aangesloten bij Digisterker.”

Wat komt u allemaal tegen?

“Ouderen komen langs en willen weten hoe ze foto’s van hun telefoon naar hun computer moeten overzetten of hoe het kan dat hun laptop zo langzaam is. Sommige ouderen hebben de computer jarenlang vermeden en kunnen daardoor nu niet meedoen met de e-overheid. Klik & Tik is een cursus waarin we de grondbeginselen van de computer uitleggen. Tijdens de cursus Digisterker gaan we aan de slag met het aanvragen van een DigiD en werken met de e-overheid. Gezelligheid en plezier zijn daarbij heel belangrijk, zodat mensen doorzetten en blijven meedoen.”

Haalt u voldoening uit het vrijwilligerswerk voor de Bibliotheek?

"Samen met de cursisten en bezoekers van het Digitaal Café vogel ik steeds weer nieuwe dingen uit. Zo blijf ik zelf ook leren. Het oogcontact met iemand als je zijn verloren gewaande foto’s weer terugvindt is voor mij goud waard. Als de dorpsgenoten de Bibliotheek verlaten met een smile, is mijn dag geslaagd."