Gevonden: 3

Letter voor Letter is √©√©n van de innovatieve projecten van de Drentse bibliotheken om zoveel mogelijk laaggeletterden te kunnen bereiken. Om deze doelgroep te bereiken, geven de Drentse volkszanger Ren√© Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit een aantal gratis concerten met Nederlandse klassiekers in Drentse theaters. Het project loopt sinds januari en de verwachtingen zijn overtroffen; vrijwel alle theaters zijn 'uitverkocht'. Deze unieke samenwerking tussen de Drentse bibliotheken, de Taalhuizen en Taalpunten in deze bibliotheken en de theaters in Drenthe blijkt een groot succes.

Identificatie en ontmoeting met gelijken

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen in bijna alle bibliotheken terecht bij Taalhuizen en Taalpunten. Op deze plekken worden verschillende taalcursussen gegeven. Toch blijkt dat deze mensen meestal niet uit zichzelf naar de Bibliotheek of het Taalpunt komen.

Letter voor Letter is daarom bedacht als een leuke manier om te laten zien dat die Taalhuizen en Taalpunten er juist voor hen zijn, om ze te helpen. Door middel van verschillende liedjes, verhalen van ervaringsdeskundigen en filmpjes met informatie, wordt uitgelegd hoe laaggeletterden geholpen kunnen worden. Tijdens de pauze en na afloop van dit concert zijn er verschillende vrijwilligers van het Taalpunt om mensen te benaderen en uitleg te geven over wat het Taalpunt nou eigenlijk biedt.

Het idee achter de campagne is dat door identificatie en ontmoeting met gelijken laaggeletterdheid bespreekbaar wordt en dat de mensen die dit herkennen in actie komen.

Provinciebrede samenwerking

De bibliotheken Assen, Emmen en Hoogeveen en de provinciale ondersteuningsinstelling Biblionet Drenthe hebben gezamenlijk met de Drentse theaters de programmering van de concerten georganiseerd. Ook is nauw samengewerkt tussen de Taalpunten en Taalhuizen, de Stichting Lezen en Schrijven en de gezamenlijke bibliotheken.

Door deze samenwerking wordt er een krachtig signaal afgegeven, wat weer wordt opgepikt door de media. De campagne wordt onder andere ondersteund door radio-uitzendingen op RTV Drenthe. Hierin praat René Karst met ambassadeurs en taalvrijwilligers. Verder kreeg Letter voor Letter een paginagroot artikel in het Dagblad van het Noorden.
 
Meer informatie over het project op www.innovatiebieb.nl of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor data van de concerten en kaarten zie uitmetrene.nl.