Gevonden: 3

Jolanda van der Meer is al een kleine 20 jaar vrijwilliger in Bibliotheek Dalen. Afgelopen jaar volgde ze de Vrijwilligersacademie bij Biblionet Drenthe. We vragen Jolanda naar haar ervaringen.

Welke werkzaamheden doe je in de Bibliotheek?

"Dalen heeft maar een kleine Bibliotheek en wij doen als vrijwilliger dan ook bijna alles. We scannen bijvoorbeeld boeken in, maar regelen ook de uitleen en het contact met de klanten. Ik vind het leuk om mensen nieuwe dingen te laten zien en klanten te adviseren over boeken. Ik word er blij van als mensen met een goed gevoel de Bibliotheek verlaten. Je hebt de mensen dan goed geholpen of ze een leuk boek aangeraden."

Wat heb je geleerd op de Vrijwilligersacademie?

"Omdat ik al heel lang vrijwilliger ben, was het voor mij meer een opheldering van de werkwijzen in de Bibliotheek. Doordat er veel verschillende bibliotheken samen komen bij de academie, leer je ook over de werkzaamheden van andere vrijwilligers in bijvoorbeeld grotere bibliotheken. Ik kan het zeker iedereen aanraden om de Vrijwilligersacademie te doen, omdat je er altijd nieuwe dingen leert."

Wat neem je mee naar de praktijk?

"Het leukste en interessantste vond ik het het interactieve deel, dat was een soort rollenspel. Je leert daar hoe je met klanten om moet gaan. Daar heb ik in de praktijk ook het meeste aan, al verschilt het toch per situatie hoe je zult reageren."

Vrijwilligersacademie van Biblionet Drenthe

Op deze tweedaagse bijscholing leren de vrijwillige medewerkers uit de bibliotheken praktische zaken rond de uitlening, zoals werken met het bibliotheeksysteem en hoe je e-books kunt lenen. Daarnaast is er veel aandacht voor het omgaan met klanten. Na afloop ontvangen alle deelnemers een certificaat. 

Interview en foto: Annemieke Samsom